‘UYGUN ŞARTLARDA ÜRETİLMİŞ REÇEL VE MARMELATLAR TÜMÖR YAPABİLİR’
GIDA Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, uygun olmayan koşullarda üretilen reçel ve marmelatlarda HMF adı verilen mikrobiyolojik ve hidroksimetil furfural yüklere rastlanabileceğine dikkat çekti. Ayrıca ciltte bazı yaralara neden olabileceğini ve popüler olduğunu söyledi.
Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte portakal, mandalina, greyfurt, limon, kumkuat, bergamot ve narenciye gibi birçok narenciye ürünü çiftlikten sofralara geldi. Narenciye üretimi ile birlikte hem konutlarda hem de işyerlerinde reçel, marmelat gibi artefaktların üretimi artmıştır. Ancak uygun olmayan koşullarda yapılan reçel ve marmelatlar birçok sağlık sorununa yol açabilmektedir.
Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, “Kış döneminde başta portakal olmak üzere narenciye türevlerinden reçel ve marmelat yapılıyor. Uygunsuz üretimde 2 sorunla karşılaşabiliriz. Birincisi mikrobiyolojik problemler. Obur, HMF dediğimiz hidroksimetil furfuraldır. Mikrobiyolojik problemler küf ve maya büyümesidir. Açık halde uzun süre açık sıcaklıkta kaldığında oluşan HMF dediğimiz bileşik tümör bile oluşturabiliyor. Ayrıca ciltte bazı yaralara neden olabilir ve popülerdir. O yüzden böyle bir şeyin olmaması için dikkatli olmamız gerekiyor” dedi.
KÜFLÜ İŞLER YENMEMELİ
Bu tür reçellerin fazla tüketilmesi halinde tümör, yara ya da gıda zehirlenmelerine yol açabileceğine dikkat çeken Toprak, şunları kaydetti: “Özellikle reçel üretiminde kullanılan aletlerin, kavanozun ve ortamın temiz olmasına dikkat edilmelidir. Sıcak doldururken kavanozun kapağını çabuk kapatmamak gerekir. Çünkü oluşacak su damlacıkları küf oluşumunun en değerli nedenlerinden biri olacaktır. Eserler güneşli bir yerde tutulmamalıdır. Çünkü HMF oluşumuna neden olabilir. Özellikle şekerli ürünlerde şeker çok kaynatılmamalıdır. Bu yüzden karamelleşmemesini sağlamakta fayda var. Reçel yapılırken ürünün hızlı üretilmesi gerektiğini söyledi.
Reçelde küf varsa Kirli, Küflü kısmı atıp kalanını kullanmak yanlıştır. Kalıbın yoğunluğuna oranla sağlık sorunlarına neden olur. Olası gıda zehirlenmelerine yol açmamak için küflü eserlerin tüketilmemesi, imha edilmesi gerektiği ifadelerini kullandı.