Türk askerinin Aden Körfezi’ndeki görev süresi uzatıldı
Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) deniz unsurlarının Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Umman Denizi ve mücavir bölgelerdeki görev süresinin 10 Şubat 2023 tarihinden itibaren bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Muhtırası , Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunuldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla gönderilen muhtırada, Aden Körfezi, Türkiye’nin karasuları ve açıklarında korsanlık ve silahlı soygun faaliyetlerine karşı 2008-2021 yıllarında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları alındığı hatırlatıldı. Somali, Umman Denizi ve komşu bölgeler. Memorandumda, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 10 Şubat 2009 tarihli kararı ile TSK unsurlarına söz konusu bölgede görev yapmaları için 1 yıl süre verildiği hatırlatıldı.
Bir yıllık yetki süresi 13 kez uzatılan muhtırada, “Türk Silahlı Kuvvetleri deniz unsurları, bölgede seyreden Türk bayraklı ve Türk temaslı ticari gemilerin emniyetinin aktif olarak korunması, korsanlıkla müşterek harekâtlar için konuşlandırılıyor. , silahlı soygun ve denizde terörizm, anılan bölgelerde etkin katılım, insani yardım faaliyetlerinin güçlendirilmesi, Türk Silahlı Kuvvetleri deniz unsurlarının harekât etkinliğinin ve bölge tecrübesinin artırılması, Türk Silahlı Kuvvetleri ile işbirliğinin devamına yönelik milli politikanın desteklenmesi Bu alandaki ilgili ülkeler ve BM sisteminde oynadığımız rol, bölgesel ve küresel ölçekte ve görünürlüğümüz güçlendi.” ifadeler kullanılmıştır.
Muhtırada, Türkiye’nin korsanlık ve silahlı soygunla mücadelede uluslararası işbirliğinin geliştirilmesine önem verdiği, bu alandaki çabaları başından beri desteklediği, Birleşmiş Milletler, NATO ve NATO’nun faaliyetlerine aktif olarak katıldığı belirtildi. , Avrupa Birliği ve Uluslararası Denizcilik Örgütü.
“13 yıldır Türk bandıralı hiçbir ticari gemi kaçırılmadı”
Türkiye’nin bu yaklaşım doğrultusunda 16 Aralık 2008 tarihli BMGK kararı kapsamında kurulan Somali Açıklarında Korsanlıkla Mücadele Temas Grubu’nun faaliyetlerine kurucu üye olarak katıldığı hatırlatılan muhtırada, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) deniz unsurlarının 2009-2016 yılları arasında gerçekleştirdiği NATO’nun Okyanus Kalkanı Harekatı ve Birleşik Görev Kuvveti-151’e (CTF-151) katıldığı belirtildi. 2009 yılından itibaren Birleşik Deniz Kuvvetleri bünyesinde periyodik olarak fırkateyn ve korvetlerle oluşturulmuştur.
Muhtırada, Türkiye’nin 2009-2020 yılları arasında 6 kez CTF-151 Komutanlığı görevini üstlendiği belirtilirken, Bahreyn’deki Birleşik Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na 6’şar aylık dönemler için irtibat personeli atandığı kaydedildi. Muhtırada, Mart 2010’dan bu yana bölgede Türk bayraklı/Türkiye bağlantılı hiçbir ticari geminin kaçırılmadığı ve TSK’nın katkıları sayesinde Ağustos 2021’den bu yana Türk bayraklı/Türkiye bağlantılı hiçbir gemiye saldırı düzenlenmediği belirtildi. korsanlıkla mücadelede uluslararası çabalara.
Türkiye’nin bu katkılarının Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Somali açıklarında yaşanan korsanlık ve silahlı soygun vakalarına ilişkin gelişmelere ve bu kapsamda yürütülen faaliyetlere ilişkin 1 Kasım 2022 tarihli raporunda da kaydedildiği belirtildi. bu suçlarla mücadele
Somali’nin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin talebi üzerine; Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Umman Denizi ve mücavir bölgelerde denizde korsanlık, silahlı soygun ve terörizmle mücadeleye ilişkin önceki kararların devamı niteliğinde bir kararın yer aldığı hatırlatılan muhtırada, BMGK kararı 2022’de çıkmadı. Bölgede Somali karasuları dışında denizde korsanlık, silahlı soygun eylemleri ve ortak terörle mücadele operasyonlarının devam ettiğine dikkat çekildi.
Avrupa Birliği Atalanta Harekatı’nın bölgedeki görev süresinin 12 Aralık 2022 tarihli Avrupa Birliği Yönetim Kurulu kararı ile 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatıldığı belirtilen muhtırada, Birleşik Deniz Kuvvetleri bünyesinde CTF-151, Türkiye’nin de katıldığı, faaliyetlerine devam etti. yaptığı bildirildi.
“Uluslararası ve ulusal sorumluluklarımızın gereği olarak görülüyor”
Mutabakat Zaptı’nda, Türk Silahlı Kuvvetleri deniz unsurlarının Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Umman Denizi ve mücavir bölgelerdeki görev süresinin 10 Şubat 2023’te sona ereceği belirtildi. 2 Şubat 2022 tarihli Türkiye Büyük Millet Meclisi.
“Uluslararası ve ulusal sorumluluklarımızın bir gereği olarak, uluslararası barış ve istikrarı tehlikeye atan, ulusal çıkarlarımızı olumsuz etkileyen ve seyir emniyetine katkıda bulunan korsanlık, silahlı soygun ve denizde terörizmle mücadele konusunda ülkemizin uluslararası çabaları aktif olarak güçlendirmesi” Ülkemizin de bu prestij ile taraf olduğu denizde silahlı soygun ve teröre karşı ortak operasyonlara destek verilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.
Bu mülahazalarla, kapsam ve süre, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından takdir ve takdirle belirlenmek üzere, Türk Silahlı Kuvvetlerinin deniz unsurları, Aden Körfezi’nde denizde korsanlık, silahlı soygun ve terörizmle mücadele etmek üzere görevlendirilmiştir. bölge ülkelerinin karasuları hariç olmak üzere Somali, Umman Denizi ve mücavir bölgelerin kıyılarında ve 10 Şubat 2023 tarihinden itibaren 1 yıl süre ile izin verilmesi gerektiğini, Cumhurbaşkanınca belirlenecek asıllarına göre gerekli düzenlemeleri yapmak üzere Anayasa’nın 92. maddesi uyarınca.