Ekonomi

Merkez bankacıları faiz indirimi görüşmelerinin ortasında Jackson Hole’da buluştu

Dünyanın dört bir yanından merkez bankacıları Perşembe gününden itibaren Jackson Hole, Wyoming’de bir araya gelirken, Federal Rezerv’in yıllık konferansının odak noktası, geçen yılki enflasyon vurgusundan farklı olarak işgücü piyasalarına kayıyor. ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ın Eylül ayındaki para politikası toplantısı öncesinde mesajını netleştirmesi bekleniyor.

İşsizlik rakamları da dahil olmak üzere son dönemde açıklanan bir dizi endişe verici ekonomik verinin ortasında, Fed’in enflasyonu düşürmek amacıyla uzun süre yüksek faiz uyguladıktan sonra Eylül ayında faiz oranlarını 50 baz puan indirebileceği yönünde spekülasyonlar artıyor.

Piyasalar gelecekteki koşulları değerlendirmekle uğraşırken küresel ekonomik görünüm karmaşık bir tablo ortaya koyuyor. Ticari faaliyetler yumuşuyor, ancak enflasyon inatçı bir şekilde yüksek seyretmeye devam ediyor. Perşembe günü açıklanacak olan Satın Alma Yöneticileri Endeksleri (PMI) ekonomik faaliyetlere ilişkin yeni bilgiler sunacak.

Temmuz ayı PMI’ları yavaşlama ile birlikte enflasyonun yüksek seyrettiğine işaret ederek merkez bankaları için bir ikilem oluşturdu. ABD imalat faaliyeti zayıflama işaretleri verirken ve Almanya’dan gelen rakamlar daralmaya işaret ederken, gelişmiş ekonomilerdeki imalatçılar için girdi fiyatları 18 ayın zirvesine ulaştı.

Japonya Merkez Bankası’nın Temmuz sonunda beklenmedik bir şekilde daha şahin bir duruşa geçmesi, bir faiz artırımı ve daha fazlasının geleceğine dair önerilerle tamamlanması, kanun yapıcıların dikkatini çekti. Bu hamle Japon hisse senetlerinde 1987’den bu yana görülen en sert düşüşe yol açmış ve yenin dolar karşısındaki değerinde keskin bir artışa neden olmuştur.

BOJ Başkanı Kazuo Ueda 23 Ağustos’ta özel bir parlamento oturumunda sorgulanırken, büyüme ve tüketici harcamalarında beklenenden daha güçlü bir toparlanmaya işaret eden son makroekonomik göstergelere dayanabilir. Aynı gün açıklanacak olan son tüketici fiyat rakamları da yakından izlenecek.

ABD siyasetinde Demokrat Parti, bugün Chicago’da başlayan parti kongresiyle birlikte Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in başkan adayı olarak arkasında toplanıyor.

Başkan Joe Biden’ın kenara çekilmesinin ardından yarışa giren Harris, Demokrat tabanı yeniden canlandırdı ve şu anda kamuoyu yoklamalarında ve bahis piyasalarında Cumhuriyetçi aday Donald Trump ile rekabet halinde.

Dört gün sürecek olan kurultayda, 5 Kasım seçimleri öncesinde Harris’e desteği arttırmak için önde gelen Demokratların konuşmaları yer alacak. Harris, Trump’ın başkanların Fed kararlarını etkilemesi gerektiği görüşünün aksine, Federal Rezerv’in bağımsızlığı konusundaki duruşunu açıkça ortaya koydu.

Enerji piyasaları çeşitli jeopolitik riskler nedeniyle dalgalı seyretmeye devam ediyor. Orta Doğu’daki gerginlikler uluslararası ham petrol fiyatlarını varil başına 80 doların üzerine çıkarırken, özellikle Çin’den gelen talebe ilişkin endişeler fiyat artışlarını sınırlıyor.

Avrupa gaz fiyatlarında da dalgalanmalar yaşanmakta olup, Rusya’nın Ukrayna üzerinden gaz tedarikinde kesintiye gitme tehdidi belirsizliği arttırmaktadır.

Rus gazının Ukrayna’ya önemli bir geçiş noktası olan Sudzha yakınlarında devam eden çatışmalar, Rus Gazprom (MCX:GAZP) ile yapılan beş yıllık sözleşmenin sona ermesinden önce gaz akışının sürekliliğine ilişkin endişeleri artırıyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haberkocakoy.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu